English Dutch French German

F

e

e

d

b

a

c

k

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming

Infraroodverwarming is een opkomende verwarmingstechniek die heel wat voordelen biedt ten opzichte van traditionele (elektrische) verwarming. Het verbruikt weinig energie en verspreid een aangename warmte. Infraroodverwarming is te verkrijgen in de vorm van panelen, stralers en vloerverwarming. Infrarood panelen (IR panelen) kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis heel goed geïsoleerd is. 

 

Wat zijn de voordelen?

 

Infraroodverwarming zendt geheel onschadelijke infraroodstraling uit op een frequentie van zo’n 10.000 nanometer. Zo wordt elke ruimte gelijkmatig verwarmd wat zorgt voor een aangename warmte. Bij traditionele radiatoren ontstaan vaak temperatuurverschillen van enkele graden in dezelfde ruimte. Het verschil in warmtespreiding is duidelijk zichtbaar bij bovenstaande illustratie.

 

                        warmtespreiding radiatoren                                                  warmtespreiding infraroodpaneel

 

Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). IR-panelen zet je neer of hang je aan de muur of het plafond. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ook al is de temperatuur nog laag. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg.

 

 

 

Soorten infraroodverwarming

Afhankelijk van de golflengte die de IR-verwarming uitstraalt zijn de toestellen in te delen in 3 type stralers die elk hun eigen intensiteit en verspreiding van warmte hebben.

 

Lange golf = comfort verwarming

Infraroodpanelen maken gebruik van langgolvige infraroodstralen die werken op lage temperatuur. Het grote voordeel hiervan is dat ze geen licht uitstralen en dat ze een ideale warmtespreiding hebben voor gebruik binnenshuis. Langgolvige infraroodstralen zijn uitermate geschikt voor dagdagelijks gebruik en voelen erg comfortabel aan.

 

Medium golf = verwarmen van grote ruimtes

Verwarmingselementen die gebruikmaken van middelgolvige infraroodstralen kan je herkennen aan het donkerrode licht dat ze uitstralen via hun keramische emitters. Dit type verwarming is geschikt voor het verwarmen van grote ruimtes zoals kantoorgebouwen of winkels. In woningen zie je ze vaak terug in badkamers waar ze sporadisch gebruikt worden.

Korte golf = buitenverwarming

kortgolvige infraroodstralen geven intense warmte af. Daardoor zijn ze prima geschikt voor buitentoepassingen zoals terrasverwarmers. Infraroodverwarming op korte golven moet steeds op een veilige afstand geplaatst worden om brand of brandwonden te voorkomen. Korte golf infraroodtoestellen kan je herkennen aan hun felle rood-oranje kleur.

 

 

Wat is je winst in CO2 en euro?

 

Er zijn nog weinig praktijkgegevens over energiebesparing door bij te verwarmen met IR-panelen in Nederlandse huizen. De besparing zal sterk afhangen van de situatie in jouw huis. 

In het algemeen geldt

Je stoot met IR-panelen als bijverwarming minder CO2 uit dan met gas, als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 5 kWh extra aan stroom verbruikt.

( De CO2-uitstoot van 1 kilowattuur (kWh) stroom is 427 gram. / De CO2-uitstoot van 1 kubieke meter (m3) gas is 2.085 gram.)

Je bent met IR-panelen als bijverwarming goedkoper uit dan met gas als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 4,5 kWh extra aan stroom verbruikt.

(Milieu Centraal rekent met de volgende energieprijzen: Stroomprijs: 22 cent per kilowattuur (kWh) / Gasprijs: 1 euro per kubieke meter (m3) Jouw gas- of stroomprijs kan hoger of lager zijn, en stijgen of dalen.)

 

Comm-Co BV

Kreekzoom 9 4561 GX Hulst
Tel : +31114 370030
E-Mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Rabobank Hulst 330487701
IBAN: NL37 RABO 0330 4877 01
BIC/SWIFT: RABONL2U
BTW NR: NL823684568B01
K.v.K: 50329251

Privacy Policy >>

Download VCard >>

For support click here >>

We ship globally

Customers in more than 70 countries around the globe.