English Dutch French German

F

e

e

d

b

a

c

k

HDMI cabels

HDMI
HDMI is de afkorting voor High Definition Multimedia Interface en is op dit moment de meest optimale manier om een digitaal beeld over te brengen van beeldontvanger naar beeldweergever.
HDMI is ontwikkeld door diverse marktpartijen die met HDMI voor ogen handen een standaard te zetten in overdracht van digitale beelden naar een beeldweergever.
Deze bedrijven zijn Sony, Hitachi, Thomson/RCA, Philips,  Matsushita (moederbedrijf van onder andere het merk Panasonic) en Silicon Image.

Belangrijkste voordeel van het HDMI protocol is dat deze HD video combineert met meerkanalen audio en deze samenvoegd in één interface.
Deze interface is geschikt om ongecomprimeerde digitale videosignalen en tot acht kanaals audio over te brengen van beeldbron naar beeldweergever.
Silicon Image is de grote technologische partij in het HDMI concept.
HDMI is eigenlijk een verbeterde versie van het eerder door Silicon Images op de markt gebrachte protocol TMDS.
De grote voordelen van HDMI zijn onder andere dat men één kabelverbinding digitaal video en audio kan worden getransporteerd. Opvallend is hierbij dat de kwaliteit van het signaal zeer hoogwaardig is.
Video kwaliteit kan worden overgebracht met een kwaliteit tot 1080p terwijl audio tot een 8 kanaals 192 KHz kan worden overgebracht. Dit kan gemakkelijk zonder enige noemenswaardige verliezen worden getransporteerd over een lengte tot 15 meter lang. Daarnaast is het formaat van de HDMI connector zeer klein te noemen.
Als we dit vergelijken met een scartconnector is deze ongeveer 15 maal kleiner.

Maar er zijn ook nadelen. Zo is het beeldsignaal "gecodeerd" in de digitale beveiligingsnorm HDCP, kan men de video en audiosignalen niet scheiden via dit protocol maar misschien het belangrijkste is nog wel dat de HDMI kabel zeer makkelijk los te halen is uit de connector. Hierdoor kan men zonder dat dit gewenst is de verbindig tussen beeldbron en beeldweergever verbinden.
Ondanks deze nadelen wegen de voordelen van HDMI is de meeste gevallen op tegen de nadelen en is het bij uitstek de meest optimale manier om High Definition  video en meerkanalen audio digitaal over te brengen van beeldbron naar beeldweergever.

DVI
De afkorting DVI staat voor Digital Video Interface.
DVI is ontworpen door een aantal marktpartijen die vooral in de computertechnologie actief zijn. Deze bedrijven waren naast de technologische partner Silicon Image, IBM, Hewlett Packard, NEC, Intel, Fujitsu en Compaq.
DVI is de voorloper van de meer gemoderniseerde standaard HDMI. Maar zeker in het computersegment is DVI nog steeds de meest gebruikte standaard op dit moment.
DVI werd eind jaren 90 vooral ontwikkeld voor het aansturen van de nieuwste generatie computerbeeldschermen. Echter door de verdere ontwikkeling van de DVI technologie in de jaren daarna werd het ook steeds meer gebruikt in voor het overdragen van digitaal beeld van beeldbron naar beeldweergever in andere segmenten dan het computersegment.
DVI heeft de overgang van analoge aansturing van beeldschermen naar digitale aansturing van deze schermen ingeluid.
In de tijd is DVI zodanig uitgebreid dat het gebruikt kan worden in de meeste vormen van digitale overdracht van beelden en gegevens. Hieronder valt ook ongecomprimeerde overdracht van videosignalen. In de loop van de tijd zijn er verschillende protocollen in de DVI standaard uitgerold. Iedere protocol heeft zijn eigen eigenschappen en aansluitingen en zijn onderling niet uitwisselbaar.
DVI maakt gebruik van de TMDS technologie van Silicon Image. TMDS is de afkorting van Transition Minimized Differential Signaling. DVI kabels kunnen gebruik maken de één of twee TMDS transmitters.
Als een DVI kabel gebruik maakt van één transmitter spreken we van een DVI Single Link kabel. Deze kan een beeld met een resolutie van maximaal 1920 x 1080 pixels overbrengen.
Er zijn ook kabels die gebruik maken van twee TMDS transmitters. Deze kabels heten DVO Dual Link kabels en kunnen beelden overbrengen met een maximale resolutie van 2048 x 1536 pixels. De DVI Single Link kabel is de meest gebruikte kabel. Dit omdat deze zonder problemen een ongecomprimeerde videosignaal in het beeldformaat 1080i kan overbrengen van beeldbron naar beeldweergever.
Hieronder een overzicht van de belangrijkste DVI protocollen:
  • DVI-A: Dit wordt gebruikt om een analoge beeldbron over te brengen naar een beeldweergever.
  • DVI-D: Deze brengt ongecomprimeerd videosignaal in zijn oorspronkelijke vorm over van beeldbron naar beeldweergever. Deze aansluiting wordt dan ook veel gebruikt bij het overbrengen van digitale beeldbronnen naar digitale beeldweergevers.
  • DVI-I: Dit is een combinatie van DVI-A en DVI-D via één kabel en was indertijd een tussenoplossing op de weg naar overgang naar het volledig digitaal gaan.

Comm-Co BV

Kreekzoom 9 4561 GX Hulst
Tel : +31114 370030
E-Mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Rabobank Hulst 330487701
IBAN: NL37 RABO 0330 4877 01
BIC/SWIFT: RABONL2U
BTW NR: NL823684568B01
K.v.K: 50329251

Privacy Policy >>

Download VCard >>

For support click here >>

We ship globally

Customers in more than 70 countries around the globe.