Met de laatste update van de software Flexispy, die door de meeste beveiligingsbedrijven wordt aangeduid als Trojaans paard, virus of spyware, kunnen aanvallers e-mails en sms-berichten lezen. Ook stelt Flexispy hen in staat om de locatie van de gebruiker te bepalen en om op afstand de microfoon van het apparaat aan te zetten. Op die manier kunnen zij meeluisteren, zonder dat er zelfs met het apparaat wordt gebeld.
Ian Robertson, beveiligingsmanager van RIM, zegt echter dat hij niet bezorgd is over de mogelijkheden van Flexispy. "Ik beschouw het niet als een virus of als Trojaans paard", zegt hij tegenover Zdnet Australia. "Aangezien een gebruiker de software niet zomaar kan uploaden op het apparaat." Robertson beargumenteert dat de software handmatig op een Blackberry moet worden geïnstalleerd en dat verreweg de meeste gebruikers geen risico zullen lopen.
Medewerkers van beveiligingsbedrijven lijken het echter niet eens te zijn met Robertson. "Dit is niet van hetzelfde niveau als een pc die is geïnfecteerd door een Trojaans paard, het gaat een stap verder in termen van de functionaliteit en de mogelijkheden die het aanvallers geeft", aldus Graham Ingram van beveiligingsbedrijf Auscert. Volgens hem wordt de mobiele telefoon als het ware omgetoverd in een afluisterapparaat dat gecontroleerd wordt door een aanvaller.
Patrick Runald van F-Secure stelt dat het gaat om kwaadaardige software zodra deze is verborgen voor de eindgebruiker. Wat volgens hem het geval is bij Flexispy. Robertson is het niet eens met Runald. "Er zijn manieren waarop een gebruiker kan zien dat de software is geïnstalleerd", zo stelt de Blackberry-beveiliger. "De applicatie is zichtbaar als men bestanden bekijkt die op het apparaat staan." Hij is van mening dat Blackberry-gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken.
Ook het bedrijf Vervata, dat de software heeft ontwikkeld, is van mening dat het niet te boek moet staan als een virus of een Trojaans paard. "Het muteert of vermenigvuldigt zichzelf niet en het doet ook niet alsof het iets is dat het niet is", schrijft het bedrijf in een bericht op zijn website. "Natuurlijk kan het misbruikt worden, maar er is niets aan Flexispy dat het illegaal of kwaadaardig maakt."
Vervata brengt de software op de markt als middel voor mensen om hun vreemdgaande partner te bespioneren of om hun kinderen in de gaten te houden.