Nog even en dan stopt de ondersteuning van Windows XP. Ja, er is paniek: veel organisaties gebruiken dit besturingssysteem nog, met alle veiligheidsrisico’s van dien. Anderen reageren juist laconiek: met een supportcontract kun je nog wel even ‘doormodderen’. Het beste advies bevindt zich in het midden. Niet in paniek raken, wél aanpakken. In vijf stappen naar Windows 7 of 8.
Mocht de twijfel er nog zijn: migreren naar Windows 7 of 8 is echt de beste optie. Want zonder beveiligingsupdates komt bedrijfsdata in gevaar. En support voor Windows XP wordt na 8 april 2014 behoorlijk duur. De Ierse overheid betaalde recent bijvoorbeeld 3,3 miljoen euro voor één jaar extra ondersteuning maar ook de Engelse en Nederlandse Overheid moeten diep in de buidel tasten. Migratie vraagt weliswaar om een investering in tijd en geld, maar het levert dus ook veel op. Dure supportcontracten zijn niet meer nodig en de geruststelling van veilig en compliant werken is heel wat waard. Zo’n migratie is bovendien als een grote schoonmaak, die aan het licht brengt welke soft- en hardware in gebruik is en waar de bespaarkansen liggen.
Het succes ervan zit ‘m in een integrale aanpak, met aandacht voor mensen, processen én technologie. In vijf stappen is de infrastructuur weer up-to-date. Elke stap brengt bovendien extra ‘bijvangst’: activiteiten die bij veel organisaties sowieso (te) lang blijven liggen.
Stap 1: Controle van applicaties en documenten
Na deze stap is het meeste werk gedaan: het inventariseren van alle bedrijfsapplicaties. Het gros is meestal wel geschikt voor Windows 7 of 8, sommige applicaties hebben echter wat aanpassing nodig en vaak zijn er enkele speciale applicaties die niet op Windows 7 of 8 kunnen draaien. Deze moeten volledig opnieuw gebouwd worden, of vervangen door een alternatief. Om goed in te schatten wat er moet gebeuren om ze allemaal geschikt te maken voor Windows 7 of 8 bestaan er praktische tools. Zo is er de RDX-robot, die de meeste applicaties automatisch repareert en geschikt maakt voor Windows 7 of 8. Controleer ook of belangrijke documenten mee kunnen naar een nieuwe Windows-versie, want als bijvoorbeeld een omvangrijke Excel-database niet gemigreerd kan worden is daar ook een oplossing voor nodig.
Stap 2: Controle van hardware
Voor hardware geldt hetzelfde, al zijn daar de opties beperkter: óf laptops en desktops zijn geschikt voor Windows 7 of 8, óf ze moeten worden vervangen. De meeste hardware is de laatste twee jaar wel Windows 7-compliant geworden, dus voor redelijk nieuwe hardware levert de migratie geen problemen op.
Klik hier voor meer info.
Projectorganisatie
Een migratietraject bevat meerdere deelprojecten. Denk aan het onderzoeken van de impact op de beheerorganisatie, het controleren of applicaties op Windows 7 of 8 kunnen draaien en de communicatie met de bedrijfsafdelingen. Belangrijk is dat een projectorganisatie alle activiteiten aan elkaar knoopt en aan de bel trekt wanneer er hick-ups zijn. De meeste organisaties schakelen een externe partij in voor het programmamanagement en het uitvoeren van deelprojecten. Zelf spelen ze een belangrijke rol in het stakeholdermanagement: elke afdeling betrekken, inzicht krijgen in hun belangrijkste applicaties, de migratie voorbereiden en hen stimuleren om daadwerkelijk te migreren. Doorgaans is een migratie het meest succesvol wanneer een ict’er uit de organisatie zelf de regie voert, sámen met een externe partij die de migratie begeleidt.
Eenmaal op Windows 7 is de stap naar Windows 8 niet heel erg groot. Wij hebben daarbij touch based devices/tablets geïntroduceerd in de bedrijfsvoering. De eindgebruikers wilden graag de mogelijkheden van tablets uitnutten. maar daarbij de security, compliance en enterprise management aspecten niet uit het oog te verliezen.