English Dutch French German

F

e

e

d

b

a

c

k

Waarom de iPhone wel een succes wordt en dan?

apple_iphoneRuim drie jaar deed Apple erover om de iPhone te ontwikkelen. Draconische maatregelen zorgden ervoor dat er weinig tot niets concreets uitlekte. Het resultaat: een verwachtingsboog die zo strak gespannen was dat die door Apple onmogelijk kon worden waargemaakt en dus veel twijfels in de beoordeling van de mogelijkheden van het product. Toch gaat de iPhone 1.0 het gewenste 1% marktaandeel halen. Waarom?

Apple producten kunnen sinds de terugkeer van Steve Jobs en het magische ontwerpwerk van Jonathan Ive rekenen op een warme belangstelling, waarbij een zeker succes bij voorbaat gegarandeerd is, tenzij een product ernstige tekortkomingen heeft. Of die er zijn, zoals op veel sites gesuggereerd wordt, is nog maar te bezien. De meeste kritiek heeft betrekking op de prijs, gebrek aan een 3G (of beter) verbinding, gebrek aan opslaguitbreidingen of een missende synchronisatie met groupware oplossingen (mail, agenda, to-do's, etc). Komt de relatief slechte pers voort uit onbegrip of realiteit?

 

 

1. De prijs
Apple hanteert in de Verenigde Staten een prijs van $499 voor een 4Gb model en $599 voor de versie met 8Gb opslag. Kenners vinden dat te hoog en voorspellen doem. Dat dit niet terecht is, blijkt bijvoorbeeld aan de hand van de Treo 750. Kosten in de VS met 2 jaar abonnement $399,-. Gezien de meerwaarde van de echte iPod is het verschil emotioneel overbrugbaar.
In Nederland is de Treo bij Vodafone GRATIS. Daarom denk ik dat de iPhone met een 2 jaar abonnement hier maximaal Euro 100,- duurder wordt dan een iPod met vergelijkbare opslag. En nee dat is niet gratis, maar dat is ook niet de bedoeling van deze iPhone. Daar komt later ongetwijfeld een budgetversie van uit, zoals dat bij de iPod ook het geval was.

2. Gebrek aan UMTS en HSDPA
De iPhone krijgt door zijn iPod-component het predicaat 'mediatoestel' opgeplakt. Daarom vinden veel analisten het onbegrijpelijk dat het toestel slechts uitgerust is met GPRS/Edge en dat het veel snellere UMTS/HSDPA ontbeert. Muziek downloaden wil je volgens hen namelijk over een 3.5G verbinding (HSDPA).
Uit zo'n opmerking blijkt vooral dat ze de essentie van de iTunes Music Store en de beperkte bandbreedte van HSDPA niet begrijpen. Apple verkoopt muziek in AAC formaat. Dit is nagenoeg verliesloos en daarom is een bestand dus fors groter dan een gemiddelde MP3. En ja, ik begrijp ook dat je er lokaal voor kunt kiezen je muziek op te slaan op als MP3 en dus harddiskruimte kunt beparen (en kwaliteit in te leveren). Feit is wel dat tenminste 12 Mb per liedje door de lucht moet. Doe je dat via HSDPA (1.7Mb/s), dan ga je in het beste geval dus 2 1/2 minuut op je liedje wachten. Dan hebben we het over maximale omstandigheden en iedereen die vaak met UMTS of HSDPA werkt, weet dat dergelijke condities zeldzaam zijn. Maar stel dat: zie jij jezelf 2 1/2 minuut op één liedje (40 minuten op een album) wachten, of kies jij dan toch ook voor de route om de muziek via breeband thuis of op het werk te downloaden om het dan automatisch via je computer te porteren naar je iPod?
Daarnaast is het zo dat met UMTS en HSDPA grotere componenten en meer stroomverbruik zijn gemoeid. Meer ruimte dus voor hardware en batterij. Daarmee kwam de vorm onder druk, want duidelijk is dat het uitgangspunt 100% compatibiliteit met iPod accessoires is geweest. Dat is een niet te onderschatten verkoopargument, want noem mij één andere mobiele telefoon waarvoor zoveel uitbreidingen, inclusief af-fabriek auto integratie, te koop zijn?

3. Gebrek aan uitbreiding van opslagmogelijkheden
Zoals het er naar uitziet, is het onmogelijk om via geheugenkaartjes de opslagcapaciteit van de iPhone op te waarderen. Een groot gemis, zo valt links en rechts te lezen. Van dit argument begrijp ik weinig, aangezien de iPhone met 4 of 8Gb opslagcapaciteit komt. Concurrerende toestellen doen het in veel gevallen met minder of hebben beperkingen tot 2Gb op het uitbreidingsslot. Los nog van de kosten van zo'n uitbreidingskaartje.
Wel een kwalijk punt, zoals het er nu naar uitziet, is de onmogelijkheid om zelf de batterij te wisselen. Je kunt dus geen losse batterijen meenemen voor het geval je langer weg gaat. Laat staan hem zelf vervangen wanneer hij stuk gaat. In het geval van de iPod kan ik me die keuze van Apple nog wel voorstellen, maar bij een telefoon (met het stroomvretende WiFi) wil je als gebruiker meer controle over de wisselbaarheid van een batterij en niet afhankelijk zijn van oplaadpunten.

4. Groupware connectie
Wie aan de zakelijke gebruiker denk, kan niet om mobiele e-mail, to-do's en agenda en daarmee dus Research in Motion (=Blackberry) heen. De uitvinder van push diensten perfectioneerde Microsoft outlook synchronisatie door een over-the-air synchronisatie oplossing te bedenken, waardoor moeizame communicatie tussen desktop en telefoon tot de verleden tijd behoorde. Kenners zeggen dat de iPhone die mogelijkheden niet heeft en dus in het zakelijk segment geen kans van slagen heeft.
Onzin. Apple presenteerde Yahoo als partner en die biedt op zijn beurt push diensten voor de iPhone. Yahoo biedt ook al sinds jaar en dag een synchronisatie mogelijkheid tussen hun webdiensten en de meest gebruikte groupware pakketten, dus de verticale integratie met de desktop is er.
Onzin 2: het strijdtoneel is aan het veranderen. 5 jaar geleden was de pushdienst van Blackberry uniek. Nu biedt Microsoft het standaard in zijn producten, hebben Vodafone en T-Mobile hun eigen smaakje en zijn oplossingen van andere carriers onderweg. De Telco weet dat bellen gratis wordt en beweegt zijn businessmodel richting diensten. Beter dan de concurrentie lijkt Apple te begrijpen, dat ze als producent de hardware leveren en de diensten bij de Telco moeten laten om een dergelijk product verkocht te krijgen. Dat doet de iPhone en gaat daarom in Europa een hele mooie partner vinden met bijbehorende afzetmarkt.

En dus:
Denk ik dat de hamvraag niet is of die 1% gehaald wordt, maar of het voldoende marktaandeel is om je als marketingafdeling te gaan verdiepen in de mogelijkheid die de telefoon heeft voor plaatsing van content, dan wel applicaties. Wat kan er met die widgets en hoeveel vrijheid heb je als derde partij? Twee zaken waar we nog nauwelijks informatie over hebben, maar die voor nog snellere acceptatie in de markt essentieel zijn.

Comm-Co BV

Kreekzoom 9 4561 GX Hulst
Tel : +31114 370030
E-Mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Rabobank Hulst 330487701
IBAN: NL37 RABO 0330 4877 01
BIC/SWIFT: RABONL2U
BTW NR: NL823684568B01
K.v.K: 50329251

Privacy Policy >>

Download VCard >>

For support click here >>

We ship globally

Customers in more than 70 countries around the globe.